2015. január 7., szerda

Egyszer volt egy nagy csoda, neve kutyaiskola......

Iskola, iskola, ki a csoda jár oda? Mi már nem.

A herendi suli oktatója kicsit zokon vette a múltkori blogom, amiben azt írtam hogy nem volt túl nagy élmény a szombati suli. Megkért hogy ne menjünk többet. Örömmel teljesítem a kérését.

Kevéske kis tapasztalatom három kutyaiskoláról lett az elmúlt évben. Veszprémben és környékén nem túl nagy a választék, de azért van.

Lobó suliban 1 alkalommal voltunk. Hely megfelelő, oktatók kedvesek. Igazán jó órát tartottak sok felszereléssel. Élmény volt. Ami nem volt élmény az az ára. Csoportos foglalkozásnál 3500 Ft/alkalom. Egy alkalom 2 óra.

Alfadog kutyaiskola: a hely megfelelő, bár a talaj kicsit göröngyös de használható. Végig jártuk az ovit, ami kb. 8 alkalom volt. Az óvodás foglalkozás laza, kiskutyáknak, kezdő gazdiknak megfelelő.
Az ovi oktatója néhány alkalommal szabadságon volt, ilyenkor a másik csoporthoz csatlakozva a vezető oktató foglalkozásán vettünk részt. Itt alkalmanként 1,5 óra komoly képzést kaptunk. Számomra nagyon fárasztó és nagyon hasznos volt. Ára korrekt, az óvodás képzés 10.000 Ft. Abszolút megérte.

Kratosz kutyaiskola: a hely megfelelő, a talaj jó. Egy hibája van, hogy nincs kerítés. Itt 10 alkalommal voltunk képzésen, plusz néhányszor még Honey 3 hónapos korában szocializáción. Ami itt tetszett, hogy a kutya ugyan végig pórázon volt, de odamehetett minden emberhez és minden megbízható kutyához. Honey minden alkalommal boldogan üdvözölte a társaságot egyenként. Semmi atrocitás nem történt. Sem őt nem bántották, sem ő nem bántott senkit. Pedig jutalomfalatot is kapott néhányszor a többi gazditól is, ami néhány oktató szerint féltékenységet kelt a saját kutyában és ezzel támadóvá teszi. Nem fordult elő ilyen. Az oktatás többnyire egyénenként történt, kb. 15 perc/alkalom. A további időben lehetett nézi a többiek egyéni foglalkozásait. Az ára 20.000 Ft/15 alkalom.

A kezdeti ijedtségen, hogy felnőtt korában megesz a kutya, rég túl vagyok. Már nem tud rám ijeszteni. Véleményem szerint a nagytestű kutyák szelídebb természetűek mint a kicsik. Honey korának megfelelően viselkedik. Többnyire szót fogad, de van amikor a játék vonzóbb számára a parancsnál. Mivel fiatal és nem kapott segítő kutya képzést, ez teljesen normális és természetes. Bátor, barátságos, erősen domináns kutya. De a dominancia csak a többi kutyával való viselkedésében nyilvánul meg, velem szemben már szinte soha. Kisebb korában voltak rendszeres próbálkozásai. Ha még előfordul, tudom hogy tegyem azonnal helyre.

Büszke vagyok erre a szép, okos kutyára. Ha nem lenne domináns, nem tanultam volna olyan sokat az elmúlt évben a kutya neveléséről. Minden rosszban van valami jó is. Kezdőként nem volt könnyű domináns kutyával, ezért sokkal jobban kellett igyekeznem felnőni a feladathoz. Úgy érzem megtettem ami tőlem telt.


Néhány gyenge minőségű kép a kutyák mai viháncolásáról. Csöpi ugyanúgy húzta a játékot, mint a nagyok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése