2015. január 19., hétfő

Új kép Csöpiről

Lord szőrét alaposan átvizsgáltam, nincs benne semmi. Sem bogár, sem kiütés vagy seb. Elég koszos ugyan, de csak a szőr külső vége a meleg sáros időjárásnak köszönhetően. A legszebbek hóban és ott is érzik magukat a legjobban.

Kaptam egy képet Csöpiről az új gazdiknál. Nagyon jó újra látni. Ez a kutya Csöpi új tesója. És Csöpit már Tücsinek hívják.



Ezt az Origóból ollóztam a kuvaszról:
A kuvasz
A kuvasz egyik legrégebbi kutyafajtánk, elődei a honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát-medencébe. Pásztorkodó őseink a komondorral együtt a nyájak őrzésére használták a ragadozók és a tolvajok ellen. A kuvasz és a komondor története összefonódik, kérdés, hogy maradhatott fenn egymás mellett a két, azonos feladatot ellátó, hasonló méretű és színű fajta. Egyes elképzelések szerint valamilyen felhasználási különbség mégis lehetett a két fajta között, s a kuvaszt vadászatra is használhatták, de az is lehet, hogy már őseinknél is szerepet játszott a küllem. A két fajta hasonló, fehéres színére a magyarázat egyszerű, ugyanis a világos színű kutyát sokkal könnyebb volt elkülöníteni az éjszaka támadó farkastól. A pásztorkodás megszűnésével a kuvasz bekerült a tanyákra, falvakba, ahol területőrzésre használták, s használják ma is. Küllemileg hozzá hasonlító fajta a lengyel tátrai juhászkutya és a szlovák csuvacs.
Forrás: Nature

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése